Woestijn Kern Konsult Stilte a.u.b.

Stilte a.u.b.

Een drukke dag. Haastig van afspraak naar afspraak. Veel mensen die ‘nog even’ een beroep op je doen. Een hoofd dat overloopt. Hoe hou je focus, blijf je rustig en effectief en raak jij niet zoek in een veelheid aan prikkels?

De kracht van de stilte
Stel dat je het geluid even uit kunt zetten, niet hoeft te reageren of voortdurend op je hoede moet zijn? Ik begin mij gelijk te ontspannen, mijn ademhaling wordt dieper en mijn hoofd minder druk.

Onwennig en confronterend
In maart 2019 ging ik voor de achtste keer op stiltereis in de woestijn. Mijn partner vindt dat maar niks. Wat als je jezelf tegenkomt in al die stilte? Straks wil je helemaal anders: ander werk, anders leven, andere relatie. Ze moet er niet aan denken….

Bijzonder verhelderend
Voor mij is dat juist de reden om te gaan. Om een paar dagen in stilte met mijzelf op te lopen. Om mij dingen te horen zeggen die soms behoorlijk confronterend, dan weer bevestigend en bovenal bijzonder verhelderend zijn. Zo voel ik nergens zo duidelijk wat ik voor mijn partner voel als in de stilte van de woestijn. En dan is het heerlijk om weer thuis te komen.

Hoe werkt dat nu die stilte? Wat is de kracht ervan? En wat kun je daar mee in je dagelijkse leven?

Meer onbevangenheid
Het eerste wat je gaat meemaken is dat je niet hoeft te reageren. Dat je niet bezig hoeft te zijn met een reactie. Dat je meer ontspannen kunt luisteren en je helemaal in het hier en nu kunt focussen op wat er gezegd (en vooral ook niet gezegd) wordt.

Voor mij is de kracht van de stilte dat ik beter kan luisteren, het oordeel kan uitstellen en mij werkelijk kan verbinden met wat de ander te vertellen heeft. Daardoor kan ik bijvoorbeeld in een vergadering de ander beter horen en heb ik minder last van mijn eigen vooringenomenheid.

Meer focus
Naarmate je langer in de stilte de gedachten tot je laat komen, en vooral ook weer laat gaan, krijg je meer (innerlijke) rust. Meer focus op wat er toe doet, waar het echt om gaat, wat werkelijk je aandacht nodig heeft. Voor mij is de kracht van de stilte dat ik mijn beslommeringen achter mij kan laten en kan zien wat werkelijk aandacht behoeft. Daardoor weet ik precies wat ik bijvoorbeeld in een vergadering te melden heb of welk gesprek ik te voeren heb met een opdrachtgever of mijn partner.

Meer energie
Als je nog wat langer in de stilte verblijft, krijg je beter zicht op jezelf, je verlangens, je inspiraties en je ambities. Wat wil er in jou herinnerd worden. Voor mij is de kracht van de stilte dat ik weer weet wat mij bezielt, wat mij werkelijk bezig houdt, waar mijn hart naar uit gaat. Daardoor kan ik bijvoorbeeld anderen vol energie meenemen in mijn ambities.

Meer eenheid
En wanneer je lang genoeg in de stilte blijft zullen de grenzen tussen jou en de ander vervagen. En zul je je niet meer afgescheiden of alleen voelen, maar één zijn. Voor mij is de kracht van de stilte dat ik mij verbonden weet met alles. Daardoor ben ik niet eenzaam en weet ik mij gedragen. En kan ik bijvoorbeeld vanuit vertrouwen schier onmogelijke coalities maken in een gepolariseerd krachtenveld.

Oorverdovend stil
Natuurlijk hoef je hiervoor niet naar de woestijn. Maar het is daar wel oorverdovend stil en de sterrenhemel is magnifiek.

Waar het om gaat is een houding die je kunt oefenen in de praktijk van alledag. Zo loop ik vaak ’s ochtend vroeg met mijn hond Luna over de dijk. In alle stilte en weidsheid. Als opmaat naar de dag. Of neem ik een paar minuten stilte als voorbereiding op een vergadering.

Probeer het maar eens: een paar minuten om te beginnen of een kwartiertje tussendoor….

Ben je nieuwsgierig naar het effect van stilte in jouw dagelijks leven? Of wil je een keer mee op Stiltereis naar de fabelachtige Sahara van Marokko?