
Project LEAFS wereldwijd onder de aandacht
Radboudumc vond het belangrijk om zo goed mogelijk in te spelen op de specifieke behoeften van patiënten die al voor het vijftigste levensjaar de diagnose Parkinson krijgen. Met Marleen van Klingeren als projectbegeleider is onder de naam LEAFS (Levensfase Afhankelijk Support) een project opgezet waarbij zowel zorgprofessionals als patiënten een actieve bijdrage leverden. Door community building kan een slag worden gemaakt van patiëntgericht naar mensgericht. Deze vernieuwende aanpak is inmiddels bij medische centra in de hele wereld onder de aandacht gebracht.
Wie voor het vijftigste levensjaar de diagnose Parkinson krijgt, wordt wereldwijd een Yopper genoemd. Dit staat voor Young Onset Parkinson. Vaak hebben patiënten in deze groep nog thuiswonende kinderen en een baan. Hun behoeftes – zowel qua behandeling als qua begeleiding – zijn dan ook heel anders dan die van zestigplussers die met deze ziekte te kampen hebben.
Gepersonaliseerd zorgplan
Het Radboud Universitair Medisch Centrum heeft – met Marleen van Klingeren als projectbegeleider – een traject gestart om hier goed op in te kunnen spelen en patiënten een gepersonaliseerd zorgplan te bieden. Door een community te creëren, is structurele samenwerking mogelijk en kan een slag worden gemaakt van patiëntgerichte naar mensgerichte zorg. Over dit project – LEAFS – verscheen eerder al een artikel op onze website.
Co-creatie
Een belangrijk uitgangspunt van het traject was co-creatie: zorgprofessionals en patiënten hebben beiden actief deelgenomen aan het programma en talenten van deelnemers zijn optimaal benut. Deze aanpak is vernieuwend en een voorbeeld voor andere medische centra wereldwijd. Een uitgebreid artikel hierover – onlangs gepubliceerd op een internationale website over Parkinson – is dan ook wereldwijd bij een groot aantal medische centra onder de aandacht gebracht. Dit artikel gaat uitgebreid in op het proces, de ervaringen en de uitkomsten. U leest het hier.