Microfoon

‘Om écht iets te bereiken als organisatie, is samenwerken niet genoeg’

In de vluchtige hedendaagse maatschappij blijkt podcast voor steeds meer mensen een welkom rustpunt. Een goed gesprek inspireert, motiveert en geeft inzicht. Iets dat de partners van Kern Konsult ook dagelijks proberen te doen.

We zijn trots op de eerste aflevering van de Kern Konsult podcast, die gaat over impact maken. Iedereen heeft het over impact maken. Van toegevoegde waarde zijn als organisatie of bedrijf. In de onrustige, veranderlijke wereld, lijkt het steeds meer zoeken naar hoe je de noodzakelijke impact realiseert. Hoe maak je daardwerkelijk het verschil? Het lijkt een eenvoudige vraag die Kern Konsult partner Nathalie de Man beantwoordt in het boek Samenspel, dat op donderdag 7 april is verschenen. Dat boek is de bundeling van De Man’s inzichten en haar jarenlange ervaring als organisatieadviseur en coach.

Wie Samenspel leest, krijgt snel door dat we zelf de sleutel in handen hebben om daadwerkelijke impact te maken als organisatie. Dat kan door te transfomeren, wat veel verder gaat dan zaken in beweging krijgen of veranderen. ‘Je moet ervoor open staan om nieuwe wegen te durven bewandelen met elkaar’ vertelt Nathalie de Man. ‘ Samenwerken zoals ieder dat kent is daarbij niet genoeg. Er is samenspel nodig.’

Podcast over Samenspel

In de eerste aflevering van de Kern Konsult podcast gaat Nathalie de Man op zoek naar het antwoord op de vraag wat samenspel eigenlijk is. Ze praat erover met Annie de Veer, directeur op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). ‘Samenspel ontstaat onder andere vanuit vertrouwen, bijvoorbeeld het durven vertrouwen op de intuïtie’, vertelt De Veer in de podcast. ‘Het is een combinatie van het hoofd, het hart, de buik en de handen. Soms weet je buik iets, terwijl je hoofd de woorden niet heeft.’

‘Door met samenspel aan de slag te gaan binnen een organisatie kom je samen tot dingen waar je in je eentje nooit toe zou komen en waar je ook zonder samenspel nooit kunt komen’, legt De Man uit. Ze vervolgt: ‘Samenspel is verbinding op drie niveaus: verbinding met jezelf, verbinding met het grotere doel (waar staat de organisatie voor) en verbinding met andere mensen.’ Samenspel vraagt om lef. Bijvoorbeeld om alle onzekerheden te benoemen en omarmen. ‘Mensen lopen snel weg voor onzekerheid, terwijl daar misschien juist wel de oplossing ligt’.

Het hele gesprek over samenspel kun je hier beluisteren:

Het boek Samenspel ligt nu in de winkel
Klik hier om het boek te bestellen.