Plant Kern Konsult organisatieadvies organisatieadviseur organisatie ontwikkeling teamleiderschap projectmatig creëren co-creatie

Hoe ontdek je wat bij jou past?

Sta je aan het begin van je loopbaan en weet je nog niet wat je wilt worden? Of heb je al een carrière achter de rug en wil je van loopbaan veranderen, maar je weet niet hoe of wat? Tegenwoordig is het meer dan ooit geoorloofd om tussendoor te veranderen van koers. Maar hoe weet je wat bij jou past?

Aan het begin van mijn loopbaan vond ik alles interessant. Ik blonk nergens echt in uit, maar was overal wel goed in. Gezegend met een groot verbeeldingsvermogen droomde ik erop los. Ik vond het dan ook moeilijk een richting te kiezen. Ik genoot ervan mensen te observeren en groeide op tussen verschillende culturen. Dus ging ik culturele antropologie studeren. Omdat het ‘interessant’ was en ‘zo lekker breed’. Je kon er ‘alle kanten mee op’.

Logisch toch?
Nou, nee dus. Want halverwege de studie sloeg de twijfel al toe; wat kon ik eigenlijk met deze studie? Als ik geen onderzoeker wilde worden en ook geen boek wilde schrijven (de enige twee concrete uitkomsten die ik kon bedenken), wat wilde ik dan?

Help dacht ik: wat nu?!
En hoe moest ik dat ook weten? De kloof tussen studie en beroep is meestal groot. Toen ik in het kader van een recente opdracht gesprekken met studiebegeleiders hield, bleek dat veel mensen de koppeling van zichzelf naar een beroep niet kunnen maken. Het beeld dat ze hebben bij een bepaald beroep komt bij lange na niet overeen met de werkelijkheid. Om die reden vallen veel leerlingen uit of wisselen halverwege van studie. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde dat een studente verpleegkunde niet wist dat er bij het beroep van verpleegkundige veel lichamelijk contact kwam kijken. Iets wat haar niet zo lag.

Opleidingen zijn nog steeds weinig gericht op het ontdekken van jezelf, om je van daaruit te helpen de koppeling te maken met je toekomstige werk(plek). Dat moet je zelf doen.

Daarom is het belangrijk om ook een studie van jezelf te maken.

En het is nooit te vroeg of te laat om daarmee te beginnen. Of je nou je studiekeuze nog moet maken, zojuist je opleiding hebt afgerond, of al een cv hebt opgebouwd.

Stel jezelf – telkens weer – de volgende vragen:
Waar maakt jouw hart een sprongetje van?
Wat kun je van nature goed?
Wat is voor jou van cruciaal belang in een werkomgeving?

Loop je al een tijdje mee, maar wil je van loopbaan veranderen? Hierbij drie tips die mij hebben geholpen:

Gebruik je omgeving als spiegel.
Ik vroeg mijn vrienden en collega’s op te schrijven hoe ze mij zien. Waar ik volgens hen goed in ben. Je denkt het antwoord te weten, maar geloof me, er zitten onverwachte parels bij. Je kwaliteiten vind je zelf vaak vanzelfsprekend. Sterker nog, je verwacht ze zelfs ook bij anderen te zien. Je omgeving kan je een prachtige spiegel bieden.

Ontdek de rode draad in je werkverleden.
Heb je je CV tot nu toe gezien als gek samenraapsel van uiteenlopende activiteiten? Kijk nog eens, maar met andere ogen. Wat was de kern van elke afzonderlijke activiteit? Wat vond je er leuk aan? Welke rol had je? Waarom deed je dát, en niet iets anders?

Zo ontdekte ik, dat ik ondanks mijn werkervaring in ontwikkelingslanden en conflictgebieden, weinig interesse had gehad voor de politieke situatie. Wat mij wel boeide waren de organisaties die er werkten en hoe zij met elkaar en hun mensen omgingen. Wat hun intentie was en of die terug te zien was in hun werkzaamheden en omgangsvormen. Ik ontdekte zelfs dat ik daarom een arbeidsbetrekking had beëindigd: uitvoering van de organisatie was niet congruent met de intentie.

Door deze ontdekking ging ik mijn CV met andere ogen zien. Ik werd er trots op. En ik kon per activiteit precies uitleggen wat een potentiele opdrachtgever aan mijn ervaring zou hebben; wat ik hem of haar zou opleveren.

Neem er de tijd voor.
Nadat ik eerder genoemde arbeidsbetrekking had beëindigd, nam ik ruim een jaar de tijd om erachter te komen wat mijn diepste drijfveren waren. Zo kwam ik ook bij het UWV terecht. Ik deed testjes, ik onderzocht onder welke voorwaarden ik me het meest op mijn gemak voelde, en ik leerde mijn kernkwaliteiten en uitdagingen kennen. Ik nam tijd om niks te hoeven en zo te ontdekken waar ik mijn tijd dan mee vulde. Onder druk houdt talent z’n kop soms onder water, maar bij ontspanning komt het bovendrijven.

En dan ga je het herkennen!
Het was lente en ik zat bij het UWV. Achter mij drie rijen met mensen. Net als ik wachtten zij met pen en papier in de aanslag. Toen kwam er een blonde dame binnen. Korte coup, hoge hakken en een flinke vaart in de benen. “Karin Moonemans, trainer en ZZP-er, moeder en partner,” stelde ze zich voor; haar stem verried dat ze stevig rookte. Ik mocht haar meteen door de manier waarop ze in een mum van tijd de groep voor zich wist te winnen. Hoe ze in rap tempo de stof presenteerde: van flipover naar beeldscherm en terug naar de groep. En toen wist ik het opeens: dit kan ik ook. Ik ga trainer worden!

Terugkijkend, met een goede begeleidster, viel alles op zijn plek.

Marleen van Klingeren (35) is zelfstandig organisatieadviseur en sinds 4 jaar aangesloten bij Kern Konsult. De afgelopen jaren heeft zij in opdracht o.a. trajecten ontwikkeld die ondersteunen in het maken van keuzes vanuit de essentie van jezelf en/of je bedrijf.