Contact laptops

Na improviseren nu innoveren

Inmiddels zijn we een halfjaar verder en we kunnen er niet omheen: corona is een blijvertje. We moeten ons ook voor de langere termijn wapenen tegen dit virus. Letterlijk, door rekening te houden met de richtlijnen, maar ook figuurlijk. In de manier waarop we met elkaar werken zal corona een meer definitieve plek moeten krijgen.

Corona heeft ons aan het denken gezet. Er blijken nieuwe, of andere, manieren te zijn om samen te werken. En dat gaat bovendien verrassend goed. Maar, eerlijk is eerlijk, na al die maanden merken we allemaal dat vergaderen via schermen weliswaar effectief, maar niet altijd meer genoeg is. We missen het echte contact, de praatjes bij de koffieautomaat, de onderonsjes, de wandelgangen. De zo vanzelfsprekende verbinding is weggevallen. En omdat de olie eruit gaat, ontstaat er soms gedoe binnen de teams.

Kern Konsult adviseert en begeleidt organisaties om werkprocessen weer vlot te trekken. Maar ook met een paar simpele tips kun je al veel bereiken. De belangrijkste zijn:

  • Maak gebruik van verschillende media. Pak bijvoorbeeld eens je telefoon na een online overleg en bel iemand op om na te praten. Dat deed je vroeger immers ook, maar dan in de lift of bij de koffieautomaat.
  • Zoek de mensen waar je intensief mee samenwerkt op. Wandel door het park of tref elkaar in een cafeetje en kijk elkaar weer eens in de ogen. Dat kan in een klein verband prima en het loont de investering.
  • Sommige processen kunnen gewoon niet zonder live met elkaar in gesprek te gaan. Kies dan voor een grotere ruimte buiten de deur, waar dat op een veilige manier mogelijk is.

Nog eens zes maanden op dezelfde manier doorgaan… daar wordt niet iedereen vrolijk van. En dat gevoel illustreert precies waarom het tijd is om door te pakken en voort te bouwen op wat er allemaal is veranderd. Je moet continu nieuwe wegen blijven vinden, want na improviseren komt innoveren. De werkwijze van het afgelopen halfjaar volstaat niet langer. Die is niet meer compleet. Het is tijd om met elkaar te zoeken naar nieuwe manieren om weer échte verbinding tot stand te brengen.

Kern Konsult kan op verschillende manieren helpen om de blik op de toekomst te richten. Meer daarover lees je hier.