Nature panorama, beautiful  landscape in Carpathian mountains

Durf jij signalen serieus te nemen?

Loop je al een tijdje rond met het onbestemde gevoel dat er iets niet klopt, maar je weet niet wat? Je zou iets willen veranderen, maar je weet het nog niet goed te benoemen? Het zijn vaak de kleine, verborgen signalen waar we het meeste van kunnen leren.

Subtiele signalen zijn vaak de beste raadgevers als we ergens mee worstelen. Maar ze laten zich niet altijd gemakkelijk lezen. Vooral als het gaat om de bepalende beslissingen in ons leven. Die nemen we namelijk niet puur rationeel. Bijvoorbeeld als het gaat om onze loopbaan.

Niet alles valt te plannen, waarschijnlijk het belangrijkste juist niet….

Al op jonge leeftijd wordt bijvoorbeeld van ons verwacht dat we weten wat we willen ‘worden’. We kiezen onze studie, plannen onze loopbaan. Maar vaak is een loopbaan meer een ontdekkingstocht. Je begint ergens naar beste inzicht. Zet nog een stap. En nog één. Je weet dat je zoekt, maar nog niet wat je zoekt. En dan valt op enig moment het kwartje.

Het inzicht komt bij stukjes en beetjes.

Tenminste, zo ging het bij mij. Ik had drie signalen nodig om te beslissen mijn baan als manager bij de rijksoverheid op te zeggen en voor mijzelf te beginnen als organisatieadviseur en –coach.
Het was als in een knikkerbaan waar de knikker een paar keer een bocht moet maken, even bijna stilvalt, en dan weer verder rolt. En dat een paar keer, voordat hij beneden is en uit de baan komt. Bingo!

Mijn drie signalen laten zich vertalen naar drie belangrijke tips. Dus hier mijn verhaal.

1. Hoe reageer je op je omgeving?
Signaal één was op een vrijdag. Op de zoveelste vrijdag dat ik vrij had en er helemaal voor mijn jonge kinderen kon zijn. En goh, wat waren zij toch chagrijnig. Alweer! Tot ik me op die ene vrijdag realiseerde: Zij zijn niet chagrijnig, IK ben chagrijnig. Alles wat zij doen is mij spiegelen. Op de vrijdag ben ik leeg, heb ik geen goede zin meer over. Omdat ik iets doe in die eerste vier dagen in de week dat mij eigenlijk niet meer goed past. Mijn werk kostte me meer energie dan dat het me opleverde.

2. Wanneer ben je op je best?
Ik ben toen gaan onderzoeken wat nu wel mijn goede dagen waren. Eéntje staat mij in het bijzonder bij. Op een ochtend had een programmamanager mij gevraagd een overleg met zijn programmateam voor te zitten. Hij liep steeds vast, er was geen swung. Ik was graag bereid. De agenda leek me vrij straight forward. Het eerste punt was puur inhoudelijk en kon weinig discussie opleveren, leek me. Maar, hopla, de helft van de groep zette meteen de hakken in het zand. Ik ben toen achterover gaan leunen, gaan kijken, gaan vragen. Net zolang tot boven tafel kwam wat de heleboel blokkeerde. Het had niets met het agendapunt te maken. Het deel van de groep met de ‘hakken in het zand’ had geen grond onder de voeten, voelde zich afgesloten van de informatie die ze nodig hadden om hun eigen richting te kunnen bepalen en hun rol goed te vervullen. Toen daar aandacht voor was kon alles weer gaan lopen. De programmamanager had geen voorzitter meer nodig, en kreeg de swung in zijn team die hij wilde. Dat was voor mij een goede dag. Daar kreeg ik dus wél energie van.

3. Neem afstand
Voor het derde signaal zat ik letterlijk boven op een berg. Vakantie, even afstand van alles. Ik wist dat er iets in mij geraakt was dat om een beslissing vroeg.
Op die berg kon ik alles in zijn context plaatsen en overzien. Ik wist dat het tijd was om een beslissing te nemen.

En toen? Ik wist wat ik had, maar niet wat ik zou krijgen!
Ik nam mijn signalen serieus en nam een gedurfde stap: ik begon voor mezelf.

Durf, stel niet uit!

Ik had altijd gedacht dat ik 50 jaar zou zijn als ik voor mezelf zou beginnen. Ik ben nu 49. Volgend jaar heb ik er 10 jaar opzitten als zzp-er.
Dan doe ik dus al 10 jaar wat ik zo mooi vind. Dat had ik niet gedaan als ik niet naar de signalen had geluisterd. Zo kwam ik in beweging. Zo komen mensen in beweging.

Voor belangrijke beslissingen is het essentieel dat we luisteren naar die verpakte, verstopte signalen.

Soms kan het handig zijn om te sparren. Hardop denken maakt dat we signalen beter kunnen zien en lezen.
Wil je ervaren hoe dat werkt? Voel je vrij om het eens uit te proberen, ik luister graag!

Nathalie de Man