Schermafbeelding 2020-11-26 om 09.59.23

BOEKENTIP: Eeuwige Lente

‘Jij en ik dragen een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderkant van onze ziel. Het verschil is dat ik de mijne weet. Zodra ik midden vijftig ben, verlies ik mijn verstand. Letterlijk en onvermijdelijk.’ Als je deze zinnen leest op de achterkant van het boek ‘Eeuwige Lente’, dan wil je direct verder lezen. Dit autobiografische verhaal is opgetekend door Jetske van der Schaar, een voormalig samenwerkingspartner van Kern Konsult.

Boekcover Eeuwige Lente

Jetske besloot te stoppen met haar communicatiewerk voor Kern Konsult om zich volledig te focussen op haar boek. Sinds een paar weken ligt het in de boekhandel en er is nu al razendsnel een tweede druk gerealiseerd. Bovendien heeft ze via diverse mediakanalen haar bijzondere verhaal mogen vertellen.

De wereld leek aan haar voeten te liggen tot Jetske’s moeder al rond 55-jarige leeftijd alzheimer kreeg, net als haar oom en opa. De ziekte bleek erfelijk te zijn, met een kans op 50 procent. Zoals de geciteerde zinnen al duidelijk maken, wijst onderzoek uit dat ze drager is van het gen. Dat betekent dat ze weet dat ook zij deze ziekte al op jonge leeftijd zal krijgen. Hoe sta je dan in het leven? Laat je je leiden door angst, of durf je te vertrouwen op geluk?

Na een lange zoektocht kwam Jetske in contact met professor Philip Scheltens, onthulde haar dragerschap in een spraakmakend interview bij PAUW, ging in gesprek met ethische commissies en zelfs bij de minister van VWS op bezoek om baanbrekend onderzoek van de grond te krijgen in Nederland. Met resultaat: inmiddels is het van start.

Eeuwige Lente is een aangrijpend boek, maar het is ook een ode aan het leven, een verhaal van liefde en een strijd voor hoop.

Jetske (1980) is promovenda aan Amsterdam UMC. Ze onderzoekt medisch-ethische dilemma’s in vroege stadia van alzheimer. Regelmatig schrijft en spreekt ze over erfelijke dementie.

‘Eeuwige Lente’ is onder andere verkrijgbaar via bol.com.