showyourtalent

Alleen goed zijn in iets is niet genoeg

‘Talent is goed, ambitie is beter’, is de titel van een boek van Professor Lidewey van der Sluis, van Nyenrode Business Universiteit. Onlangs hield zij een lezing over dit onderwerp voor een Management Potential groep van AVANS hogescholen die ik begeleid. Zij maakt een verschil tussen een talent hebben, onze aangeboren (kern)kwaliteiten en als mens een talent zijn voor de organisatie waarvoor je werkt. Interessanter nog vond ik de derde variant: Heb je een netto toegevoegde waarde of ben je een ‘kostenpost’ voor jouw organisatie?

Waarom is het belangrijk om iets met je talenten te doen?
Omdat het hier uiteindelijk om gaat. Natuurlijk is het kennen van jouw talenten en kernkwaliteiten belangrijk. Daar begint het mee.
Maar het is meer dan dat. Talent is een combinatie van wat je goed kunt en waar je plezier aan beleeft om dat ook te doen. Werken vanuit je talenten maakt je gelukkig.
Alleen maar goed zijn op zich is vrij onbevredigend als je er verder niets mee doet.

Een talent werkelijk tot ontwikkeling brengen, vraagt ontwikkeling, ervaring en volharding.
Je moet blijven oefenen en jezelf ontwikkelen om steeds beter te worden. Interessant hierbij is dat het hebben van een talent niet zo heel veel voorspelt over het hebben van succes. Karakter en mentaliteit zijn hierbij belangrijker.

Waarom is mentaliteit zo belangrijk?
Vroeger had ik een collega die door ons ‘de eeuwige belofte’ werd genoemd. Hij brak maar niet door, zou een voetbaltrainer zeggen. Die collega barstte van de talenten, maar had geen enkele ambitie om daar verder wat mee te doen. Was dus eigenlijk van weinig waarde voor het bureau. Je hebt namelijk niets aan een talent als je die niet gebruikt.

‘Ben ik mijn salaris waard?’
Het is belangrijk dat mensen worden uitgedaagd om hun talenten te gebruiken. Talenten van mensen bepalen steeds meer de toegevoegde waarde van bedrijven. Het ontwikkelen van mensen betekent daarmee het ontwikkelen van de organisatie.
De mentaliteit van medewerkers kun je niet echt meer veranderen, maar wel stimuleren. Ambities aanwakkeren door bijvoorbeeld uitdagende doelen te stellen is goed voor de medewerker en voor de organisatie.

Ben ik mijn salaris waard?’ is een nogal confronterende vraag. Een vraag naar wat je toevoegt, naar het succes wat je hebt met je werk, opdrachten en projecten. Naar de bijdrage die je hebt. Uiteindelijk is dit wel de vraag waar het om draait: Of je meer ‘opbrengt’ dan dat je ‘kost’, of jouw talenten voldoende renderen.

Gert van Santen