GertWim de Haas 10 LR

‘Educatie verbindt alles’

“Buiten de onderwijssector is Barneveld vooral kip en kerk. Maar binnen de onderwijssector is Barneveld de opleider op het gebied van dier. Dat geldt zowel voor productiedieren als voor recreatie- en gezelschapsdieren.” Aan het woord is Gertwim de Haas, directeur van Aeres MBO Barneveld, kenniscentrum op het gebied van dierverzorging. Hij transformeerde zijn school in een dierentuin. Letterlijk. Inclusief dierentuin-vergunning.

“Weet je wat het is? Educatie verbindt alles met elkaar. Daar ben ik eigenlijk steeds mee bezig. Laatst was hier een groepje gefortuneerde Amerikanen op bezoek. Deze mensen willen ons graag steunen, omdat ze zien dat we jonge mensen enthousiasmeren voor dieren, voor dierenwelzijn, voor conservatie en ecologie. Want dat is hun zorg: dat de jeugd te weinig affiniteit ontwikkelt om
verantwoordelijkheid te nemen voor de omgeving, voor flora en fauna. En dat is natuurlijk precies wat we hier doen. Om educatie en partijen met elkaar te verbinden en zo tot iets nieuws te komen. Door middel van educatie verbinden we leerlingen met hun passie. We willen de samenleving kennis over dieren bijbrengen. Ik verbind ook graag het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere geïnteresseerden aan al onze initiatieven.”

De Haas heeft diverse opleidingen gevolgd en uiteenlopende functies bekleed. Hij was journalist, bedrijfsleider, accountmanager en vertegenwoordiger. Hij volgde het Ondernemerscollege in Den Haag en de ondernemersschool in Enschede. Bij het Van Rijn College in Almelo zette hij een nieuwe opleiding en het ICT-college op. Nu is hij Algemeen Directeur van het huidige Aeres MBO Barneveld.

Tijdens het verandertraject werd De Haas begeleid door Kern Konsult-adviseur Rob Coppenhagen: “Rob is al sinds jaar en dag een betrouwbare sparring partner voor mij. Hij helpt me regelmatig met het doordenken van de grote lijnen binnen mijn werk. Gesprekken met hem zorgen ervoor dat ik steeds weer met nieuwe ogen kan kijken waar ik nu mee bezig ben. Zo heb ikin 2013 en 2014 met Rob de koploperstrategie ontwikkeld. De grootste werking van een goede strategie verloopt niet zozeer vanaf het papier, maar is het verknopen van vernieuwende ideeën met de praktijk. Rob ondersteunt mij bij het vraagstuk hoe ik elke keer weer mijn visie zichtbaar kan maken. En daarmee hoe ik de essentie van mijn pionierschap in de wereld kan zetten.”

Kern Konsult begeleidt organisaties door steeds te kijken naar de achterliggende vraag, door goed te luisteren en dóór te vragen. In de pioniersportretten bieden we een podium aan klanten die vooroplopen in hun organisatie en daadwerkelijk verandering realiseren. Download hier de vierde aflevering:

Pioniersportret Gertwim de Haas